Ultieme Gids Dropshipping

Boeken online verkopen: de ultieme gids voor 2023

€ 39 (excl. btw) per maand + verkoopkosten
Een man die een doos vol boeken duwt
Boeken zijn nog steeds erg populair. Of het nu gaat om een print, audio-, elektronische of antieke verzamelstukken. Het is dan ook te begrijpen dat nieuwe boeken nog steeds worden uitgegeven als in gedrukte vorm, maar tegelijk als e-boek of luisterboek.

Bent u gepassioneerd door boeken en hebt u interesse om te starten met een online winkel om boeken te verkopen, dan was er nooit een beter moment dan nu. Met een toenemend aantal shoppers die zowel fysieke als digitale boeken (e-boeken en audioboeken) via online platformen kopen, is de timing ideaal om u te verdiepen in de e-commerceroute voor boeken, zelfs als u al een eigen fysieke boekwinkel heeft, maar uw verkoop wil doen groeien.

Het aantal en ook het soort boeken dat u online kunt verkopen, kent werkelijk geen grenzen. Van nieuwe boeken tot tweedehands, van fictie tot non-fictie, studieboeken, horror, mysterie, romantiek, jongvolwassenen boeken of gedichtenbundels… Letterlijk alles is mogelijk. De afgelopen jaren steeg ook de online verkoop van strips en graphic novels enorm, wat bijdraagt aan de diversiteit van het online aanbod aan boeken.
Wat is een online boekwinkel?

Waarom kopen mensen boeken online?

Er zijn veel redenen te bedenken voor de stijging van het aantal lezers dat online boeken koopt. Allereerst is er uiteraard het gemak: online shoppers hoeven hun huis niet te verlaten voor hun aankopen. Daarnaast is het aanbod online vaak vele malen groter dan wat kopers in een fysieke boekhandel te zien krijgen.

Zeldzame boeken of boeken met een beperkte oplage zijn vaak moeilijk te vinden in de boekwinkel. Een speurtocht naar dat ene exemplaar kan ook vele dagen, weken tot zelfs maanden duren, terwijl u online – met behulp van bijvoorbeeld zoekmachines – in enkele minuten dat ene ontbrekende boek kunt vinden… en kopen.

Mogelijkheden voor fysieke boekwinkels

Uiteraard biedt dit niet enkel mogelijkheden voor de lezer en klant, maar ook voor eigenaars van een fysieke boekwinkel. Met een online shop kunt u een nieuw en breder publiek aanspreken. Het gemak waarmee een online winkel kan worden opgestart, neemt ook veel van de uitdagingen weg die komen kijken bij de opstart van een fysieke shop.

Een groot voordeel is ook dat u op uw beurt niet beperkt bent in uw voorraad. U hoeft niet alleen boeken te verkopen die u bij andere retailers hebt ingekocht, maar u kunt ook tweedehands boeken (die u bijvoorbeeld op een veiling heeft gekocht) aanbieden in uw online shop. Uiteraard kunt u ook de boeken van uw fysieke shop tegelijk online te koop aanbieden.

In welke situatie u ook zit of wat uw ambitie ook moge zijn, in deze gids begeleiden we u stap voor stap doorheen het hele proces van het online verkopen van boeken.

Wat is een online boekhandel?

Eenvoudig uitgelegd, is een online boekhandel een e-commerce website die boeken verkoopt. Op sommige sites kunt u verschillende soorten boeken verkopen, terwijl bepaalde platformen, zoals Amazon, externe verkopers toestaan om bijvoorbeeld alleen fysieke boeken te verkopen. (Op Amazon is een externe verkoper een onafhankelijke verkoper die nieuwe of gebruikte artikelen te koop aanbiedt.)

Afhankelijk van het soort winkel is bijna elk boek dat je zoekt online te vinden. Online boekwinkels kunnen worden onderverdeeld in drie brede categorieën:
 • Algemene boekhandels
  Dit soort boekhandels verkoopt meestal veel verschillende boeken, van fictie tot non-fictie. Meestal hebben ze actuele bestsellers op voorraad, maar ook klassiekers waar altijd vraag naar is. Online boekwinkels die binnen een bepaald land leveren, kunnen titels aanbieden die alleen in dat land in een specifieke taal zijn gepubliceerd, terwijl er anderen zijn die boeken van over de hele wereld aanbieden.
 • Gespecialiseerde boekhandels
  Deze boekhandels verkopen alleen boeken in bepaalde genres zoals bijvoorbeeld mysterie of zelfhulpboeken.
 • Educatieve boekhandels
  Een educatieve boekhandel is gespecialiseerd in en verkoopt enkel educatieve of wetenschappelijke boeken, zoals school- of universiteitsboeken, wetenschappelijke tijdschriften enz.
Hoe boeken te vinden om te verkopen

Hoe en waar vindt u boeken om te verkopen?

Om te beginnen met het online verkopen van boeken, dient u als verkoper te weten welke boeken of welke categorie(ën) van boeken u wilt aanbieden.

Van zodra u een keuze hebt gemaakt, zijn er verschillende manieren waarop u een voorraad kunt aanleggen.
 • Koop in bij bestaande retailers: u kunt contact maken met bestaande boekwinkels of retailers en hun voorstellen om hun boeken online aan te bieden op uw website of platform. Dit geeft u de meteen het voordeel dat u zich niet hoeft te bekommeren over uw voorraad en het soort boeken dat u wilt verkopen. U neemt gewoon de artikelen over die de bestaande winkelier al aanbiedt. Uiteraard brengt dit ook een belangrijke beperking met zich mee. U kunt namelijk alleen items uit de voorraad van de bestaande retailer waarmee u samenwerkt aanbieden.
 • Koop in bulk in: u kunt boeken in bulk inkopen bij uitgevers of winkeliers en zelfs boekveilingen bijwonen zodat u een divers en ruim online aanbod aan uw klanten kan presenteren.
 • Koop in bij groothandels: ook bij groothandelaars kunt u boeken in bulk aankopen om daarna online door te verkopen via uw e-commerce. Het interessante aan inkopen bij groothandelaars, is dat u zelf een lagere prijs per boekt betaalt en op die manier sneller een grote voorraad kunt opbouwen.
 • Geef zelf uw boek uit: als u zelf auteur of schrijver bent, kunt u er uiteraard voor kiezen om alleen uw eigen boeken in uw winkel te verkopen. Veel auteurs onderhouden hun eigen website waarop ze hun titels te koop aanbieden, terwijl sommigen hun boeken ook op sites als Amazon plaatsen. Wist u dat u zelfs uw eigen boeken kunt publiceren en verkopen met Amazon's Kindle Direct Publishing (KDP), een uitgevers platform waarop auteurs hun boeken zelfstandig kunnen publiceren als e-boeken die kunnen worden gelezen op Kindle Readers of kunnen worden afgedrukt met de functie 'print on demand', waarbij een boek alleen wordt afgedrukt als de koper daarvoor kiest.

Hoe u uw boeken kunt prijzen

Misschien wel het allerbelangrijkste en tegelijk meest uitdagende voor een verkoper, is het bepalen van de prijs voor zijn of haar boek.

Hoe u uw boeken prijst, kan u laten afhangen van verschillende factoren. Er zijn echter drie belangrijke zaken die bij elk boek terugkomen:
 1. De staat van het boek
 2. Wanneer u boeken online verkoopt, moet u altijd expliciet vermelden in welke staat ze zich bevinden. Amazon heeft gedetailleerde richtlijnen die gelden voor zowel nieuwe als gebruikte boeken. Over het algemeen zijn de verschillende types van condities in grote lijnen als volgt:
  • Een nieuwstaat boek moet volledig intact zijn, compleet met originele omslag en beschermd met een verpakking. Boeken die op enigerlei wijze zijn gemarkeerd, of het label 'koopje', 'restant' of iets dergelijks hebben, kunnen niet worden vermeld als een boek in 'nieuwstaat'.
  • Om een boek als gebruikt als nieuwstaat te beschouwen, moet het een intacte stofomslag hebben, schone pagina's zonder inscripties of markeringen. Kleine defecten zoals slijtage of plooien zijn acceptabel, boeken die zijn gemarkeerd als ‘restant’ aan de buitenrand zijn acceptabel en het kan zijn dat sommige gebundelde media in het boek ontbreken. In dit laatste geval is het belangrijk dat verkopers, naast de nauwkeurige beschrijving van de staat van het boek (gebruikt - zo goed als nieuw, enz.), ook een beschrijving geven van wat er precies ontbreekt - b.v. "Het boek is in goede staat, maar mist de gebundelde etc.".
  • Een boek kan als gebruikt-heel goede staat worden beschouwd als het kleine slijtage en vlekken vertoond, terwijl de stofomslag, de doos en de gebundelde media kunnen ontbreken en het boek bepaalde markeringen aan de buitenkant kan hebben. Dit moet wel worden vermeld in de lijstdetails op de site.
  • Een boek wordt beschouwd als gebruikt - goede staat als de omslagpagina en alle andere pagina's intact zijn. Op de rug kunnen gebruikssporen zichtbaar zijn en kleine notities en markeringen op pagina's zijn acceptabel. Een boek in deze staat kan het label ‘Uit de bibliotheek van __’ hebben. Bepaalde pagina’s kunnen ontbreken.
  • Een boek in gebruikt – acceptabele staat moet alle pagina's en omslag intact hebben. Het is echter mogelijk dat de doos, de krimpfolie en de stofkap ontbreken. Kleine notities op de pagina’s worden geaccepteerd, alsook markeringen en kleine waterschade, zolang de tekst leesbaar is. In deze staat wordt het aanvaard als bepaalde pagina’s ontbreken.
  Let op: dit zijn algemene richtlijnen die niet gelden voor verzamelboeken. Omdat verzamelobjecten over het algemeen als waardevoller worden beschouwd, is het belangrijk om uw boeken zelf te beoordelen en na te gaan of het bijvoorbeeld om eerste drukken of unieke gelimiteerde edities gaat.
 3. De verzend-, verpakkings- en verkoopkosten
 4. Bij het bepalen van de uiteindelijke prijs van een boek, moet altijd worden rekening gehouden met de verzend- en verkoopkosten en eventuele andere extra kosten die van toepassing kunnen zijn, zoals opslagkosten, belastingen, enz.
 5. De oorspronkelijke prijs die voor de boeken is betaald
 6. Zoals bij elk product dat online wordt verkocht, is het de verantwoordelijkheid van de verkoper om ervoor te zorgen dat uw prijs al uw overheadkosten dekt, inclusief de kosten die u zelf hebt gemaakt bij de oorspronkelijke aanschaf van de producten die u verkoopt - in dit geval de boeken.
Hoewel u de prijzen van uw vermelde producten later kunt wijzigen, is het een goed idee om ze vast te leggen voordat u begint met verkopen. Als u uw berekeningen zorgvuldig maakt en overweegt, kan dat u helpen mogelijke verliezen te beperken.
Boeken gestapeld naast elkaar

Inzicht in online betalingen voor boeken

Amazon en de meeste andere online boekwinkels accepteren betalingen met kredietkaarten of betaalpassen via een betalingsgateway. Nadat de betaling door de klant is gedaan, zal Amazon de betaling aan u, de verkoper, verwerken. Op uw betalingsdashboard kunt u zien wanneer en hoeveel u wordt uitbetaald.

Boeken kopen op Amazon

In de online boekwinkel van Amazon vindt u een breed scala aan boeken. Bovendien kunt u op Amazon zowel fysieke, als digitale en audioboeken kopen via Audible en Kindle e-books.

Boeken verkopen op Amazon

Om u als verkoper op Amazon te registreren en boeken te verkopen, moet u eerst een verkopersaccount aanmaken en het platform alle vereiste informatie verstrekken. Vervolgens moet u een verkoopplan kiezen en alle boeken oplijsten die u wilt verkopen.

Van de boeken die u verkoopt, hebt u uiteraard de nodige details nodig. De titel, omschrijving, staat van het boek, afbeeldingen, ISBN, SKU en relevante termen (zoekwoorden) kunnen potentiële klanten en kopers helpen bij het zoeken naar de boeken waarin ze interesse hebben.

Als u hulp nodig hebt bij het aanmaken van uw verkopersaccount, kunt u de beginnershandleiding volgen, die een stapsgewijs overzicht biedt van hoe u uw verkopersaccount bij Amazon kunt opzetten. Deze handleiding bevat ook gedetailleerde richtlijnen over welke informatie u precies nodig heeft om te beginnen met verkopen op Amazon.

De verkoopplannen van Amazon begrijpen

Als geregistreerde Amazon-verkoper hebt u twee verkoopplannen om uit te kiezen:
 • Het individuele verkoopplan: dit is iets eenvoudiger in zijn functies en ontworpen voor verkopers die niet echt een grote voorraad hebben. Onder dit plan worden alleen kosten in rekening gebracht als een item wordt verkocht. De aangeboden tools voor dit plan zijn gebouwd voor nieuwe verkopers die net beginnen, en zijn speciaal voor hen vereenvoudigd.
 • Het professionele verkoopplan: tegenover het individuele verkoopplan, biedt het professionele verkoopplan meer tools en functies. Dit verkoopplan is gebouwd voor grotere bedrijven die met grotere voorraden werken. Met dit abonnement betaalt u een maandelijks bedrag, zelfs als u geen producten verkoopt of vermeldt, en krijgt u toegang tot functies zoals inventaristools om uw bestellingen en bestanden te beheren.
Een niet onbelangrijk verschil tussen beide verkoopplannen, zijn de vermeldingen. Zo kunnen verkopers met het professionele plan bulk- of batchartikelen aanbieden, terwijl verkopers met het individuele plan hun producten één voor één moeten vermelden.

Er zijn nog enkele andere verschillen, waarvoor u best de tijd neemt om deze aandacht door te nemen voordat u uw keuze voor een verkoopplan maakt. De prijspagina van Amazon biedt hierover meer informatie, waaronder een handige vergelijking van beide abonnementen. U kunt ook de kostencalculator gebruiken om beter te begrijpen en in te schatten hoeveel de kosten voor verschillende scenario's zullen bedragen.

Welke boeken kunt u verkopen op Amazon?

Op Amazon kunnen veel verschillende soorten boeken worden verkocht. Er is een uitgebreide lijst met genres en categorieën waaruit u kunt kiezen. In se kunt u zo goed alles verkopen, van strips tot schoolboeken, autobiografieën en zelfs tweedehands boeken. Amazon heeft zelfs een e-bookbibliotheek die zowel boeken bevat die zijn gepubliceerd via KDP als boeken van andere uitgevers.

Hoe boeken op Amazon te vermelden

Nadat u een verkopersaccount hebt aangemaakt, hebt beslist wat voor soort boeken u wilt verkopen, is het tijd om uw producten - d.w.z. de boeken die u wilt verkopen - in uw winkel te vermelden.

Op Amazon is er standaard al een lijst beschikbaar voor heel wat boeken, vooral populaire boeken of zogeheten bestsellers. In dat geval kunt u dus gewoon de bestaande vermelding vinden door op een titel te zoeken en vervolgens uw beschrijving toe te voegen. Dit bespaart verkopers de moeite om volledige catalogusgegevens voor bestaande winkelboeken te moeten verstrekken, omdat de gegevens - die door de uitgevers van die boeken worden verstrekt - al in het systeem aanwezig zijn.

Als u geen vermelding kunt vinden voor een boek dat u verkoopt, kunt u een nieuwe vermelding voor dat specifieke boek of die specifieke boeken registreren. Er zijn opnieuw gedetailleerde richtlijnen voor boekvermeldingen die u kunt volgen.

Zodra u klaar bent, zijn uw vermeldingen beschikbaar in uw winkel zodat kopers deze kunnen zien. Zorg ervoor dat u elk boek in de juiste categorie onderverdeelt en een goede boekbeschrijving opgeeft, met de fysieke staat, het genre, de details van de auteur(s), versies, formaten (hardcover of paperback) en andere belangrijke eigenschappen.

U moet ook elk van uw boeken identificeren met specifieke codes die in de uitgeverswereld worden gehanteerd. Als verkoper zal u al snel vertrouwd raken met deze drie termen:
 • ISBN (International Standard Book Number): Dit nummer is uniek voor elk boek en werkt als identificatie. Het is wereldwijd gestandaardiseerd en boeken worden vaak teruggevonden op titel of op ISBN.
 • SKU (Stock Keeping Unit): Dit is een uniek nummer dat aan een product wordt gekoppeld en is bedoeld voor het bijhouden van inventarissen en helpt u als boekverkoper het overzicht van uw voorraad bij te houden.
 • ASIN (Amazon Standard Identification Number): dit unieke nummer wordt alleen gebruikt voor artikelen die op de Amazon-website worden verkocht. Het komt over het algemeen (maar niet altijd) overeen met het bestaande ISBN-nummer van het boek. Elk product op Amazon heeft zijn eigen ASIN.
Als laatste stap vraagt Amazon u om uw boekprijs in te stellen en het uitvoeringskanaal voor uw boekbestelling (MFN of FBA) te selecteren.

Het fulfilmentproces begrijpen

Net als bij elk online e-commercebedrijf, is de levering van bestellingen - ook wel uitvoering genoemd - een belangrijk aspect als het gaat om fysieke items - in dit geval alle soorten boek met uitzondering van e-boeken en audioboeken. Als ondernemer bent u niet alleen verantwoordelijk voor de inkoop van uw voorraad, maar moet u ook nadenken over het opslaan ervan, het beheren van de voorraad en het afhandelen van leveringen en verzendingen wanneer klanten in uw online winkel bestellen. Tenslotte is er soms ook het proces van het afhandelen van eventuele retourzendingen en dient een online verkoper te zorgen voor een betrouwbare klantenservice in het geval van vertraagde of verkeerde verzendingen, beschadigde goederen enz.

Hoe werkt fulfilment bij Amazon?

U begrijpt dat het als verkoper erg belangrijk is dat u kiest wie het afhandelingsproces op zich gaat nemen: uzelf of een betrouwbare derde partij. Als Amazon-verkoper hebt u drie verschillende opties: u kunt kiezen voor het Amazon's FBA (Fulfilment By Amazon) of gaan voor het Merchant Fulfilled Network. De derde optie is dropshipping. Hieronder worden alle drie de mogelijkheden toegelicht.
 • FBA: De Fulfillment by Amazon (FBA)-service wordt aangeboden aan Amazon-verkopers, waarbij Amazon alle opslag, verpakking, verzending en levering van producten verzorgt, zowel lokaal binnen Nederland, als in Europa en internationaal. Om FBA te gebruiken, moet u:
  • zich aanmelden voor FBA
  • een voorraad (boeken) inkopen
  • uw boeken verpakken en verzenden naar het dichtstbijzijnde Amazon Fulfilment Center
  Hierna zal het Amazon FBA-team namens u het volledige afhandelingsproces op zich nemen. Dit omvat het opslaan, verpakken, verzenden en afhandelen van eventuele retourzendingen of vereisten voor klantenservice. Het enige dat u hoeft te doen, is uw voorraad bijhouden en uw verkopen regelmatig controleren. Wist u dat Amazon Selling Partners in het Verenigd Koninkrijk hun omzet met gemiddeld 35% zagen stijgen door hun volledige productlijst naar FBA te verplaatsen?
 • MFN: een alternatief is het Merchant Fulfilled Network (MFN), waar u als verkoper verantwoordelijk bent voor het afhandelen van het gehele fulfilmentproces. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent voor de opslag van uw boekenvoorraad, het voorraadbeheer, het verpakken van de producten en het regelen van de bezorging met uw eigen medewerkers of andere verzend- of dropshippingpartners. Dit is meestal ideaal voor verkopers die hun eigen leverings- of logistieke netwerken hebben.
 • Dropshipping: een ander alternatief is dropshipping. Bij dit concept hoeft u als verkoper geen producten op voorraad te houden en besteedt u de inkoop, opslag en levering van artikelen uit aan een derde partij. Deze methode wordt gebruikt door sommige verkopers die hun overheadkosten laag willen houden door alleen verantwoordelijk te zijn voor de online verkoop van de producten, terwijl een dropshipping-partner al het andere regelt. Als u van plan bent deze uitvoeringsmethode voor uw boekhandel te gebruiken, moet u zich houden aan het Dropshipping-beleid van Amazon.
 • Zoals bij elk product dat online wordt verkocht, is het de verantwoordelijkheid van de verkoper om ervoor te zorgen dat uw prijs al uw overheadkosten dekt, inclusief de kosten die u zelf hebt gemaakt bij de oorspronkelijke aanschaf van de producten die u verkoopt - in dit geval de boeken.
U begrijp dat u goed moet nadenken over wat u voor uw bedrijf wilt en wat het beste voor u werkt. Sommige verkopers op Amazon kiezen er ook voor om een mix van verschillende uitvoeringsmethoden te gebruiken, zoals het gebruik van FBA voor bepaalde soorten boeken, in combinatie met MFN voor andere producten die ze aanbieden in hun online winkel.
Een man die boeken bezorgt

Tips om online een betere boekverkoper te worden

Nu u weet hoe u uw winkel moet opzetten, is het tijd om te kijken wat u kunt doen om uw naamsbekendheid te vergroten, nieuwe klanten aan te trekken en loyaliteit bij uw klanten op te bouwen, zodat uw kopers bij u blijven terugkeren. Hieronder vindt u daarvoor een paar eenvoudige tips.

Doe onderzoek voordat u begint

Hoe populairder en beter verkopende uw producten zijn, hoe meer u gaat verkopen. Zorg er dus voor dat u goed analyseert welke genres, titels en type boeken het meest verkopen voordat u uw voorraad aanlegt. Online vindt u verschillende bronnen om u hierbij te helpen. Kijk ook goed naar lokale winkeliers, boekhandels, uitgeverijen en dergelijke meer.

Als u van plan bent om uw winkel op Amazon op te zetten, neem dan zeker een kijkje op de BSR (Best Seller Ranking) van de boeken die op Amazon worden verkocht. Een BSR geeft aan hoe goed een artikel verkoopt op de website. Hoe meer het artikel wordt verkocht, hoe kleiner het BSR-nummer. Dit is een handige gids die u vertelt welke boeken uit uw voorraad meer kans op verkopen hebben.

Eerlijkheid en transparantie staan centraal

Bij een boek telt elk detail. Zorg er dus voor dat de informatie die u over elk boek hebt ingevoerd honderd procent nauwkeurig is. Dit geldt voor het kleinste detail. Voeg ook foto's van het echte boek toe, zeker als het gaat om tweedehands boeken of verzamelobjecten.

Focus op marketing en reclame

Onderschat nooit het potentieel van reclame en promotie. Voor de marketing van uw online winkel kunt u verschillende middelen gebruiken, waaronder campagnes op sociale media. Ook kunt u samenwerkingen aangaan met auteurs of uitgevers.

Als u via Amazon verkoopt, krijgt u toegang tot een breed scala aan advertentietools en -functies, zoals Sponsored Ads, Sponsored Brands en Sponsored Displays.

Wet op de vaste boekenprijs

Wat is de wet op de vaste boekenprijs?

De wet op de vaste boekenprijs is een wettelijke overeenkomst tussen uitgevers en boekverkopers. Het bepaalt de prijzen waartegen boeken (fysieke, maar soms ook digitale uitgaven) aan het publiek moeten worden verkocht. Het doel van dit wetgevend kader is om lezen te promoten en boeken als (nationaal) cultureel erfgoed te beschermen.

De wet op de vaste boekenprijs is een belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij prijs- en promotiebeslissingen op Amazon.

Omdat de wetgeving verschilt van (Europees) land tot land, raden we aan vooraf altijd het nodige opzoekingswerk te verichten rond het wetgevende kader in de regio waarin u actief bent met uw winkel.

Welke regels gelden in Nederland?

Hieronder lijsten we de belangrijkste punten van de wet op de vaste boekenprijs op die gelden voor Nederland:
 • De wet op de vaste boekenprijs geldt enkel op fysieke boeken
 • De wet geldt zo goed als uitsluitend voor boeken in het Nederlands of Fries
 • De wet is van toepassing bij de verkoop van boeken aan de eindgebruiker en in Nederland
 • De vaste boekenprijs moet worden gehandhaafd tijdens de eerste 12 maanden na de initiële publicatie van een titel, daarna heeft de verkoper het recht om de vaste boekenprijs te ‘annuleren’. Elke prijswijziging moet telkens worden gecommuniceerd via de officiële database.
Belangrijk: informeer u grondig vooraleer u met uw winkel start. Bij inbreuken op de wet van de vaste boekenprijs staan in Nederland zware administratieve boetes, die kunnen oplopen tot 90.000 euro.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik boeken verkopen op Amazon?
Om boeken te gaan verkopen, moet u zich eerst aanmelden als geregistreerde Amazon-verkoper. Daarna moet u uw boeken vermelden, uw prijzen selecteren, uw afhandelingsmethode kiezen en uw winkel maken. Als dit alles in orde is, kunt u beginnen met verkopen. Als u uw zelfgeschreven boeken wilt verkopen, kunt u zich registreren op Kindle Direct Publishing (KDP).
Hoeveel kost het om boeken op Amazon te verkopen?
De kosten van het verkopen van boeken op Amazon zijn afhankelijk van uw verkoopplan. Een individueel abonnement betekent dat u betaalt per verkocht product, met een professioneel abonnement betaalt u een standaardbedrag per maand.

Voor boeken geldt een verwijzingsvergoeding van 15%.

Bovendien kunt u fulfilmentkosten of andere kosten in rekening brengen, afhankelijk van de exacte aard van uw winkel en de productmarkt waarin u actief bent.
Kan ik tweedehands boeken verkopen op Amazon?
Ja, u kunt gebruikte of tweedehands boeken op Amazon verkopen zolang ze in een acceptabele staat verkeren. Zorg er altijd voor dat u een zeer nauwkeurige beschrijving toevoegt van de staat waarin de boeken zich bevinden.
Wordt er btw in rekening gebracht voor de verkoop van boeken in Nederland?
Btw wordt in rekening gebracht op verkopen door Amazon binnen de Europese Unie (EU). In overeenstemming met de wetgeving die van toepassing is op leden van de EU, is Amazon verplicht btw te berekenen op alle bestellingen die worden geleverd op bestemmingen binnen lidstaten van de EU.
Kan ik Amazon FBA gebruiken om mijn boeken op Amazon te verkopen?
Ja, voor de verkoop van boeken, die onder de productcategorie BMVD (Muziek, boeken, video/dvd/blu-ray) vallen, is geen goedkeuring vereist. Er kunnen wel enkele specifieke voorwaarden/vereisten van toepassing zijn.
Hoe verhoog ik mijn verkoop van boeken op Amazon?
Veel klanten winkelen om de beste prijs te krijgen. Seller Central tools zoals automatische prijsaanpassing kunnen je helpen concurrerend te blijven. Seller Central is de website waar verkopers inloggen om hun Amazon verkoopactiviteiten te monitoren. Je kunt voorraad beheren, prijzen bijwerken, communiceren met kopers, de status van je account controleren, contact opnemen met de ondersteuning voor verkooppartners en nieuwe producten toevoegen.
Kan ik nog acties of promoties voeren met de wet van de vaste boekenprijs?
Ja, maar enkel als deze op initiatief van de uitgever komen. Zulke promoties mag een verkoper simultaan aanbieden. Promoties waarbij de verkoper iets extra schenkt aan de koper bij een aankoop zijn ook toegestaan, zolang de promotie wordt bekostigd door de verkoper en niet Amazon-exclusief is. Door de auteur gesigneerde boeken mogen voor een hogere prijs dan de wettelijk vastgelegde worden verkocht.
Zijn er uitzonderingen op de wet van de vaste boekenprijs?
Beschadigde boeken (waarbij tijdens de verkoop duidelijk wordt aangegeven dat ze beschadigd zijn) mogen met korting worden verkocht. Bij faillissement van de uitgever, mogen boeken in bepaalde gevallen ook onder de wettelijk vastgelegde prijs worden verkocht.
Heb je maar een paar items op Amazon te verkopen?
€ 39 (excl. btw) per maand + verkoopkosten
Amazon logo
© 2023 Amazon.com, Inc. or its affiliates.
Facebook logo
Twitter logo
LinkedIn logo
Tiktok logo
YouTube logo