FULFILMENT BY AMAZON

Bespaar tijd en laat je bedrijf groeien met FBA

Verkoop je al op Amazon?
Nieuw bij Amazon?
€ 39 (excl. btw) per maand + verkoopkosten
FBA video preview

Kosten FBA met lage prijs

Lage FBA-tarieven is een Amazon-fulfillmentoplossing voor snelle, kleine, lichtgewicht producten ter waarde van maximaal £ 10 (VK), € 11 (DE),
€ 12 (NL, FR, IT, ES), 140 SEK (SE), 55 PLN (PL) (inclusief btw). Dit programma biedt vaak lagere fulfillmentkosten ten opzichte van standaard FBA-fulfillmentkosten voor vergelijkbare producten wanneer ze lokaal worden verzonden.
Amazon-fulfilmentnetwerken

Laat Amazon je bestellingen pakken, verpakken en verzenden

Jij verkoopt het, wij verzenden het. Amazon heeft een van de meest geavanceerde fulfilment netwerken ter wereld. Met Fulfilment by Amazon (FBA) sla je je producten op in de fulfilment centers van Amazon. Wij pakken, verpakken en verzenden deze producten en bieden de bijbehorende klantenservice. FBA kan je helpen je bedrijf te laten groeien en meer klanten te bereiken.

Wist je dat:

Verkooppartners gemiddeld een omzetstijging van 37%* hebben gezien bij het omzetten van hun producten naar FBA in Duitsland, als gevolg van snellere levering waar klanten dol op zijn.
*Dit cijfer is gebaseerd op een analyse per kanaal van gegevens van Q4-2019 tot Q4-2020 (exclusief Q2-2020 gezien de impact van COVID-19). Het wordt alleen verstrekt als een algemeen referentiepunt. Het geeft geen in realtime bijgewerkte gegevens weer, en is niet specifiek voor een ASIN of productcategorie. De werkelijke resultaten kunnen variëren op basis van een breed scala aan factoren, met inbegrip van maar niet beperkt tot, seizoensgebondenheid, verkoopprijs en bestaande fulfilment oplossing. Amazon garandeert geen bepaald resultaat voor je bedrijf door FBA te gebruiken.

Voordelen van Amazon FBA

Icon: Line drawing of a delivery van in motion with a check mark

Je producten komen in aanmerking voor Amazon Prime voor onbeperkte, snelle levering binnen één dag voor miljoenen items.

Alle Amazon Prime leden zijn dol op de gratis verzending binnen twee dagen, die wordt aangeboden voor in aanmerking komende bestellingen. De producten die je met FBA aanbiedt, kunnen ook in aanmerking komen voor deze gratis verzending, evenals voor de gewilde Prime badge. Hierdoor weten je klanten dat Amazon de verpakking, levering, klantenservice en retourzendingen afhandelt. Het is bovendien aangetoond dat het de omzet tot wel 26,5%* verhoogt.
*Jaarlijkse enquête voor verkooppartners 2020
Icon: Line drawing of a customer service headset

Klanten krijgen de vertrouwde klantenservice en retourmogelijkheden van Amazon.

FBA neemt deze operationele last van je schouders en laat het wereldwijde klantenservicenetwerk van Amazon je klantvragen, terugbetalingen en retourzendingen van FBA bestellingen beheren.
  • FBA klantenservice: Ondersteuning via telefoon en e-mail in verschillende talen, dag en nacht, zonder dat het jou extra geld kost, uitgezonderd kosten voor verwerking van retourzendingen in bepaalde productcategorieën.
  • FBA retourzendingen: Wij beheren de volledige klantenservice voor retourzendingen, via ons Online Centrum voor Retourzendingen. Lees meer over het FBA beleid met betrekking tot retourzendingen van klanten voor bestellingen via Amazon.nl.
Icon: Line drawing of a rising line chart

FBA maakt het eenvoudiger om in heel Europa te verkopen

Amazon FBA biedt verschillende fulfilment mogelijkheden in heel Europa, zodat je de mogelijkheid kunt kiezen die het beste bij je bedrijf past. Pan-European FBA is het populairst en het snelst: Amazon slaat producten op en distribueert deze vanuit Amazon fulfilment centers in heel Europa. Met het European Fulfilment Network worden je producten vanuit de centrale opslag in het land van herkomst verzonden; met Multi-Country Inventory wordt de voorraad opgeslagen en verzonden vanuit Amazon fulfilment centra in de door jou geselecteerde landen.
Door in Europa te verkopen met FBA, kun je tot 53%* besparen op FBA fulfilment kosten en je verkopen verhogen tot wel 30%; bovendien profiteer je van Amazon's snellere levering en kom je in aanmerking voor de Prime badge
*Berekend als de hoogst haalbare besparing, waarbij de EFN fulfilmentkosten worden vergeleken met de lokale fulfilmentkosten voor elke maat/gewicht.
Pictogram: lijntekening van een hand die een munt vasthoudt met een Europees valutasymbool

Het is kosteneffectief

Betaal voor wat je gebruikt: je betaalt voor de opslagruimte en de bestellingen die wij uitvoeren. De verzendkosten zijn inbegrepen in je kosten, zonder extra kosten voor Amazon Prime voor onbeperkte, snelle bezorging in één dag voor miljoenen items. Er kunnen kosten voor Verkopen via Amazon en optionele services van toepassing zijn.
  • Small and Light biedt lagere fulfilment kosten voor producten die aan de geschiktheidscriteria voldoen, zodat je een lagere prijs kunt rekenen voor je klanten en ook zij profiteren.

FBA opslag en fulfilment kosten

Normale kosten

Kosten voor voorraadopslag

In rekening gebracht voor alle items die worden opgeslagen in een Amazon fulfilment center, op basis van je dagelijkse gemiddelde voorraadvolume gemeten in kubieke voet/meter. Bekijk hoe je de juiste prijsklasse voor jouw productafmetingen bepaalt.

Fulfilment kosten

Per eenheid in rekening gebracht voor het pakken en verpakken van bestellingen, verzending en afhandeling, klantenservice en retourzendingen. Gebruik de FBA-inkomstencalculator om de kosten te schatten en te zien hoe u een voorbeeld van uw kosten kunt bekijken.

Incidentele kosten

Toeslag voor verouderde voorraad

Maandelijks berekend voor alle items die langer dan 271 dagen in een Amazon fulfilment center zijn opgeslagen. Het bijhouden van een goede voorraadstatus kan helpen kosten voor langdurige opslag te vermijden.

Kosten voor verwijdering

Je kunt Amazon je voorraad in een fulfilment center tegen een vergoeding per item laten retourneren of verwijderen.

Kosten voor verwerking van retourzendingen

In rekening gebracht voor bestellingen wanneer Amazon een klant gratis retourzending biedt.

Kosten voor ongeplande services

In rekening gebracht wanneer de voorraad aankomt bij een Amazon fulfilment center zonder de juiste voorbereiding of etikettering, waardoor extra diensten vereist zijn.
Meer informatie over de kosten van FBA. Gebruik de Fulfillment by Amazon Revenue Calculator op Seller Central om uw FBA-kosten te schatten.
Daarnaast kun je de tariefkaarten voor de Europese markten downloaden:

Aan de slag met FBA

Fulfilment by Amazon voorkomt gedoe met fulfilment en helpt je je bedrijf te schalen.

Stap 1

FBA instellen
Maak een Amazon verkoopaccount en meld je aan bij Seller Central om FBA in te stellen. Check de btw-verplichtingen voor FBA hier.

Stap 2

Productvermeldingen maken
Zodra je je producten aan de Amazon catalogus hebt toegevoegd, geef je FBA voorraad op.

Stap 3

Je producten voorbereiden
Maak je producten gereed voor veilig en verantwoord transport naar een Amazon fulfilment center, volgens de verpakkingsrichtlijnen en de vereisten voor verzending en routering van Amazon.

Stap 4

Je producten naar Amazon verzenden
Maak je verzendplan en stuur je zendingen naar Amazon fulfilment centers. Meer informatie over het verzenden van voorraad naar Amazon.
Zodra Amazon je producten heeft ontvangen in de fulfilment centers, zijn ze beschikbaar voor verkoop aan klanten. Ga naar Hulp op Seller Central voor meer informatie over het beheren van FBA bestellingen of ontdek gerelateerde tools en programma's om je FBA business te laten te groeien.
Illustration of a man standing next to an Prime Air plane and delivery truck
Btw gemakkelijk gemaakt

Begrijp hoe je fulfilment model invloed heeft op de btw-vereisten

Afhankelijk van de aard van je bedrijf moet je in een Europees land een btw-nummer aanvragen volgens de geldende voorschriften. Enkele van de factoren die van invloed zijn op je btw-verplichtingen zijn het fulfilmentmodel en het land waarin je voorraad is opgeslagen.
VERKOOPPARTNER IN DE SPOTLIGHT: THE LIGHT FACTORY
Amazon Prime is een van de instrumenten die we gebruiken om meer omzet te maken; het is een supereffectieve verkoopbooster. Als je een Prime badge hebt, verkoop je gelijk meer producten.
David GuttfreundCEO, The Light Factory
Verkoper in de spotlight: The Light Factory

FBA Voorraadbeheer

Gebruik de tools in je verkooppartneraccount om producten aan te bieden, verzendplannen te maken, zendingen te versturen, je zendingen te volgen en te controleren en voorraad uit Amazon fulfilment centers te verwijderen.

Dashboard Voorraadprestaties

Je Dashboard Voorraadprestaties geeft je IPI-score (Inventory Performance Index) weer, samen met belangrijke factoren die je voorraadprestaties bepalen. Controleer je IPI-score regelmatig. Een lage score kan tot hogere kosten leiden en je vermogen beperken om voorraad aan te vullen.

Overtollige voorraad beheren

Optimaliseer je voorraadniveaus door te weten wanneer je de prijs van je producten moet verlagen of wanneer je de producten moet verwijderen. Controleer gedetailleerde informatie over opslagkosten, mogelijkheden om de verkoop te stimuleren en suggesties om het rendement van je voorraad te verbeteren.

Leeftijd van voorraad bijhouden

Verbeter de voorraaddoorvoer en vermijd kosten voor langdurige opslag: Gebruik tools voor het bijhouden van de voorraadleeftijd om inzicht te krijgen in hoeveel voorraad je hebt en hoelang deze al in Amazon fulfilment centers ligt.

Vastzittende voorraad oplossen

Houd je productvermeldingen actief door de benodigde informatie over prijzen en productstaat op te nemen en fouten te corrigeren. Als je voorraad zich in een Amazon fulfilment center bevindt zonder een bijbehorende actieve productvermelding, is deze niet beschikbaar voor aankoop.

Voorraad aanvullen

Houd je bestverkochte producten op voorraad met gepersonaliseerde aanbevelingen voor voorraadaanvulling. Je kunt ook rekening houden met toekomstige promoties en seizoensgebonden vraagpatronen. Houd je voorraad- en leveranciersorders bij zodat je probleemloos aan de productvraag kunt voldoen.

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruiken van Amazon voor e-commerce.
Wat is fulfilment by Amazon (FBA)?
Fulfilment by Amazon (FBA) is een dienst waarbij Amazon zorgt voor het pakken, verpakken en verzenden van jouw producten, klantenservice en retourzendingen afhandelt.
Als je inschrijft voor FBA, moet je je producten eerst verpakken en verzenden naar één van onze fulfilment centers.
FBA heeft ook een speciaal programma voor Pan-European FBA.
Hoeveel kost FBA per item?
Er zijn verschillende kosten gebaseerd op de FBA-services waarop je inschrijft:
1. Fulfilment kosten die in rekening worden gebracht per verkochte unit, inclusief pakken, verpakken, verzenden, klantenservice en retourzendingen.
2. Maandelijkse voorraadkosten op basis van de voorraad in de Amazon FBA-fulfilment centers.

Amazon's schattingstools zoals de Omzetcalculator helpen je bij het schatten van je FBA-kosten.
Hoe te verkopen met Amazon FBA?
Meld je aan als Amazon Verkooppartner en log in op Seller Central.
Maak vervolgens een Amazon FBA aan. Om je registratie te voltooien, heb je het volgende nodig:
  • Zakelijk e-mailadres of Amazon klantaccount
  • Creditcard voor betaling (internationale creditcards worden ook geaccepteerd)
  • Geldig paspoort of identiteitsbewijs (Identiteitscontrole beschermt zowel verkopers als klanten)
  • Geldig telefoonnummer
  • Een bankrekening waarop Amazon je de opbrengst van je verkopen kan storten
maak je daarna klaar om je productvermelding te maken, producten toe te voegen aan je Amazon-catalogus en je FBA-voorraad te specificeren.

Stuur je producten vervolgens naar een Amazon Fulfillment Center, waarbij je de verpakkings-, verzend- en routeringsvereisten van Amazon volgt.
Zijn er specifieke VAT verplichtingen om gebruik te kunnen maken van FBA?
Ja, omdat je voorraad niet zal worden opgeslagen in Nederland, moet je een btw-nummer hebben van het land waar je voorraad ligt opgeslagen in een Fulfilment Centre. Hier kan je meer informatie vinden over btw-verplichtingen.
Wat te verkopen met Amazon FBA?
Wat je op Amazon FBA kunt verkopen, hangt af van het merk, het product en de categorie. Sommige producten staan open voor alle verkopers, voor sommige is een professioneel verkopersaccount vereist.
Bekijk de lijst met productbeperkingen en producten die niet in aanmerking komen voor FBA.
Voor het verkopen van merkproducten die worden beschermd door auteursrecht, octrooi of handelsmerk, moet je de eigenaar van het bedrijf zijn of een geautoriseerde reseller. Om refurbished en pre-owned eenheden te verkopen, moet je in aanmerking komen om te verkopen op Amazon Renewed.
Wat is "fulfilment"?
Het hele proces van het ontvangen, pakken, picken, verpakken en vervolgens verzenden van bestellingen naar de klanten, inclusief retourzendingen of ruilen, wordt fulfilment genoemd.
Om een bestelling uit te voeren, kun je kiezen voor Fulfillment by Amazon (FBA).
Wat is het verschil tussen FBA en FBM?
FBA is Fulfillment by Amazon en FBM is Fulfillment by Merchants. Bij FBA regelt Amazon het volledige fulfilmentproces voor jou, terwijl bij FBM de handelaar (jij) verantwoordelijk is voor het pakken, verpakken, verzenden en leveren van producten aan klanten.
Worden alle Prime-bestellingen uitgevoerd door Amazon?
Nee, niet alle Prime-bestellingen kunnen door Amazon worden afgehandeld.

Voor items die niet goed werken met FBA, zoals items die niet snel verhandelbaar zijn of waarvan de vraag moeilijk te voorspellen is, is er Seller Fulfilled Prime of SFP. Het is een programma dat beschikbaar is voor Amazon Prime-leden die bestellingen rechtstreeks vanuit hun magazijn of opslaglocatie kunnen verzenden.
Wat is FBA's Manage Excess Inventory?
Amazon FBA’s Overtollige voorraad beheren-tool helpt je met het bijhouden van lijsten met overtollige voorraad en verstrekt je informatie om relevante actie te ondernemen, evenals suggesties om de voorraadprestaties te verbeteren. Het helpt je de productvraag en -kosten, de input van de verkoper en de prijselasticiteit te evalueren, identificeert problemen die je productverkoop kunnen beïnvloeden en geeft je mogelijkheden voor het verkopen van je voorraad.
Wat is FBA Sell-Through Rate?
Het FBA-doorverkooppercentage is het aantal verkochte en verzonden eenheden in de afgelopen 90 dagen, gedeeld door het gemiddelde aantal eenheden in voorraad. Het gemiddelde aantal eenheden in voorraad wordt verkregen door momentopnamen te maken van de voorraadniveaus op de betreffende dag, evenals 30, 60 en 90 dagen daarvoor.
Je Rapport Beheer voorraadstatus op Seller Central toont je aanbevelingen om je doorverkooppercentage te verbeteren.
Wat is FBA's Stranded Inventory Percentage?
Voorraad kan komen vast te zitten als deze niet goed werd gemaakt of wordt onderdrukt. Als dit gebeurt begint het opslagkosten te innen, maar kan het niet worden verkocht omdat de productvermelding niet actief is.

Je prestaties worden gemeten aan de hand van het percentage van je FBA-voorraadeenheden dat momenteel niet op Amazon kan worden gekocht. Dit wordt het “Vastzittende voorraad percentage” genoemd.

De andere statistiek waar je rekening mee moet houden, is het aantal Vastzittende eenheden, dat het totale aantal eenheden zonder een actieve aanbieding aangeeft, en de knop Fix Listings, die de SKU-eenheden zonder een actieve aanbieding weergeeft. Dit kan worden gesorteerd met de optie Fix Stranded Inventory.
Wat is de FBA Restock Tool?
De FBA tool Voorraad aanvullen biedt aanbevelingen voor producten die moeten worden aangevuld, voorgestelde aanvullingshoeveelheden en verzenddatums. Je kunt je aanvullingsaanbevelingen aanpassen door je invoer, zoals doorlooptijd en aantal in casepacks, te configureren. De tool helpt je je voorraadniveaus bij te houden, zodat je de verkoop kunt maximaliseren door aan de vraag voor een bepaald product te voldoen zonder te veel voorraad over te houden.
Deze functie is nog niet gelanceerd in Seller Central in Nederland. Daarom moet je Seller Central overschakelen naar de Duitse of een andere marketplace in de EU om toegang te krijgen tot de pagina Voorraad aanvullen.
Wat is FBA’s Excess Inventory Percentage?
Het overtollige voorraadpercentage is het percentage van je FBA-voorraadeenheden dat te veel is of na meer dan 90 dagen wordt geleverd.

Overtollige of verouderde voorraad heeft een negatieve invloed op de Voorraadprestatie-index, of IPI, een manier om te meten hoe goed je voorraad het in de loop van de tijd doet.

Je IPI-score controleert de manier waarop je jouw FBA-voorraad beheert. Je prestatiedashboard helpt je manieren te vinden om de verkoop te verhogen, kosten te besparen en de belangrijkste prestatiestatistieken bij te houden.
Wat is FBA In-Stock Rate?
In-stock rate houdt bij hoe succesvol je populaire goederen op voorraad houdt.
Dit geldt alleen voor FBA-goederen die in de afgelopen 60 dagen zijn verkocht. Het houdt geen rekening met eenheden zonder verkoop of met producten die door de verkoper zelf zijn verhandeld (d.w.z. producten waarvoor je de opslag, verpakking en verzending afhandelt).

In Seller Central wordt deze statistiek weergegeven op het voorraaddashboard en dagelijks bijgewerkt. Het handhaven van een voorraadpercentage van 90-100 procent wordt als goed beschouwd.
Wat is een FBA verkoper?
Een Amazon FBA-verkoper is elk e-commercebedrijf dat producten verkoopt via een Amazon-winkel en is ingeschreven voor het Fulfillment by Amazon (FBA) programma.
Voor Amazon FBA-verkopers zorgt Amazon voor de logistiek en activiteiten, terwijl FBA-verkopers verantwoordelijk zijn voor het selecteren van hun producten, het verzenden van hun voorraad naar de Amazon FBA - fulfilment centers en de status van de voorraad.
Verkoop je al op Amazon?
Nieuw bij Amazon?
€ 39 (excl. btw) per maand + verkoopkosten
Amazon logo
© 2024 Amazon.com, Inc. or its affiliates.
Facebook logo
Twitter logo
LinkedIn logo
Tiktok logo
YouTube logo